Helena Vondráčková

Helena Vondráčková (* 24. června 1947 Praha) je jedna z nejúspěšnějších českých zpěvaček a herečka, sestra herce a zpěváka Jiřího Vondráčka a teta zpěvačky a herečky Lucie Vondráčkové.

Životopis zpěvačky Heleny Vondráčkové

Helena Vondráčková se narodila 24. června 1947 v Praze Blaženě a Jiřímu Vondráčkovým. Dětství prožila ve východočeských Slatiňanech s bratrem Jiřím a sestrou Zdenou, která pochází z předchozího manželství maminky Blaženy

Pěvecké začátky

Osudový zlom pro Helenu Vondráčkovou nastal 27. dubna 1964, kdy v paláci Lucerna vyhrála pěveckou soutěž Hledáme nové talenty s písněmi George Gershwina Summertime a The Man I Love.  O rok později se díky hitům Červená řeka a Pátá stala Zlatou slavicí a nastoupila do angažmá v divadle Rokoko. Zde se seznámila s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, s nimiž v roce 1968 vytvořila popové trio Golden Kids. V témže roce se poprvé objevila ve filmu, hrála hlavní roli v pohádce Šíleně smutná princezna, kde ztvárnila postavu princezny Helenky.

70. léta

Začátek 70. let byl poznamenán nuceným rozpadem Golden Kids. Tehdejší režim zakázal činnost Martě Kubišové a zbývající dva členové souboru se vydali na sólové dráhy.

V té době se stala nejexportovanější českou zpěvačkou. Točila alba pro zahraniční společnosti (Japonsko, Západní Německo) a pravidelně vystupovala na světových festivalech a pódiích (Kanada, Brazílie, Kuba, Turecko). Největší úspěch měla s písní Malovaný džbánku, se kterou získala v roce 1977 Grand Prix v polských Sopotech. V tom samém roce se objevila v hlavní roli dalšího celovečerního filmu – komedii Jen ho nechte, ať se bojí.

V roce 1977 se její podpis objevil na seznamu signatářů Anticharty, který zveřejnilo Rudé právo. Sama zpěvačka však tvrdí, že Antichartu nepodepsala.

80. léta

V 80. letech se více soustřeďovala na domácí publikum. Natáčela pravidelně dlouhohrající desky a podnikala koncertní šňůry. Několik let spolupracovala s Orchestrem Gustava Broma a Jiřím Kornem, později měla vlastní program Velká neónová láska s doprovodnou skupinou Bacily. Moderovala televizní pořad Sejdeme se na výsluní.

V roce 1982 převzala titul zasloužilá umělkyně.

V roce 1983 se provdala za německého hudebníka Helmuta Sickela, který pro ni zkomponoval řadu písní, včetně hitů Čas je proti nám a Sprint.

Do roku 1985 se pravidelně objevovala na druhém nebo třetím místě v anketě Zlatý slavík. Poté obsazovala nižší příčky, stále však patřila mezi nejžádanější interprety.

90. léta

Po roce 1989 nastal v české populární hudbě útlum, který začátkem 90. let změnil příchod muzikálů. Byla s úspěchem obsazena do hlavní ženské role hned toho prvního – Bídníci. Vydala Broadway album plné známých muzikálových melodií, dvě vánoční alba a velmi úspěšný výběr Zlatá Helena s hitem Já půjdu dál.

V 21. století

Dalším milníkem v její kariéře se stal rok 2000, kdy vydala album Vodopád, plné moderních převážně tanečních skladeb. Stala se nejprodávanější zpěvačkou roku, píseň Dlouhá noc byla zvolena hitem roku a se od té doby opět objevuje na prvních místech ankety Český slavík. Rok 2001 přinesl další úspěchy, ale také rozvod s Helmutem Sickelem. V roce 2002 jí Akademie české populární hudby zvolila Zpěvačkou roku. 22. února 2003 se na Karlštejně provdala za Martina Michala. V roce 2005 vystupovala v prestižní Carnegie Hall v New Yorku, ve které byla s úspěchem již před pěty lety, jako host Karla Gotta, ztvárňuje roli Grizabelly v české verzi muzikálu Cats (Kočky) a slaví 40 let své kariéry vydáním profilového 4-CD Zlatá kolekce a velkou televizní show Holka od Červený řeky.

Rok 2006 jí přinesl velkou, podle mnohých životní roli: na bratislavské Nové scéně hrála, zpívala a tančila vynikajícím způsobem Dolly Leviovou ve známém muzikálu Hello, Dolly!. V říjnu vydala po třech letech novinkové album Zastav se (…a poslouchej). Prvním singlem z něj je cover verze slavného hitu It’s Raining Men s českým názvem Já vítám déšť. Některé novinky i starší hity představila 8. listopadu na vyprodaném koncertu v pražské Lucerně.

V roce 2006 získala v anketě Český slavík 3. místo.

Rok 2007 byl ve znamení vzpomínání i nových projektů. Na televizi Prima moderovala hudební pořad Hvězdy u Piana, v květnu bylo vydáno kompilační album duetů s Jiřím Kornem Těch pár dnů, v červnu oslavila své kulaté narozeniny velkým vzpomínkovým koncertem na Žofíně. Podzim přinesl bilanční 2-CD Jsem jaká jsem, DVD Těch pár dnů a veleúspěšný koncert v pražské Lucerně. V samém závěru roku se objevila po boku Karla Gotta ve finálové silvestrovské show Mejdan roku z Václaváku a společně pak byli hosty i novoročního vydání hudebního pořadu Eso.

Další rok 2008 vyšel retrospektivní výběr hitů tria Golden Kids 24 Golden Hits a pro její fanoušky pak kolekce raritních nahrávek Blázen, kdo se lásky zříká. V prosinci natočila v Lucerně DVD záznam koncertu, který vyšel v následujícím roce.

Rok 2009 byl ve znamení koncertů a velkého muzikálového projektu Mona Lisa v pražském divadle Broadway, kde v alternaci s Hanou Zagorovou ztvárnila roli matky hlavní hrdinky. Na podzim vydala dlouho očekávané album nových písní, které dostalo název Zůstáváš tu se mnou.

V druhé polovině roku 2011 Helena Vondráčková a její manžel a manažer Martin Michal prodali svoji uměleckou agenturu MM. Koupil ji floridský právník Michael J. Smith. Vondráčková tak učinila první krok k tomu, aby v budoucnu mohla vést arbitráž s Českou republikou.

Diskografie

Písně

Nejúspěšnější písně

19641969: Červená řeka, Pátá, Chytila jsem na pasece motýlka, Vzdálený hlas, Růže kvetou dál, Mám ráda cestu lesní, Přejdi Jordán, To se nikdo nedoví, Hříbě, Hej, pane zajíci, Oh, baby, baby, Časy se mění, Stín katedrál, Tvá malá Jane, Proč mě nikdo nemá rád, Slza z tváře padá

1970-1979: Miláčku, Fanfán, Kam zmizel ten starý song, Archiméde, Znala panna pána, Kvítek mandragory, Lásko má, já stůňu, Malovaný džbánku, Dvě malá křídla tu nejsou, Ptačí hnízda, Já půjdu tam a ty tam, Málo mám lásky tvé, Tentokrát se budu smát já, Vzhůru k výškám, To se zvládne

1980-1989: Léto je léto, Když zabloudíš, tak zavolej, Múzy, A ty se ptáš, co já, Jarním loukám, Sblížení, To je štěstí, Každá trampota má svou mez, Nač vlastně v půli vzdávat mač, Je to malý svět, Jsem jaká jsem, Sladké mámení, Čas je proti nám, To pan Chopin, Náhodný známý, Nahrávám, Sprint, Ještě světu šanci dej, Svou partu přátel ještě naštěstí mám

1990-1999: Song hrál nám ten ďábel saxofon, Copacabana, Tam, kde jsi ty, Nevzdám se hvězdám, Já půjdu dál

2000-2009: To tehdy padal déšť, Dlouhá noc, Tvou vůni cítím dál, Neuč slunce hřát, Karneval, Déja vu, Sundej kravatu, Hádej…!, Nebudeme sedět doma, Já vítám déšť

Filmografie

  • 1967 Píseň pro Rudolfa III (Tv seriál) – Helena
  • 1968 Šíleně smutná princezna – princezna Helena
  • 1969 Revue pro následníka trůnu (TV film) – Helena
  • 1972 Zpívající film
  • 1972 Příliš krásná dívka (TV film) – Ludmila
  • 1975 Letní romance (TV film) – stopařka
  • 1977 Jen ho nechte, ať se bojí – Marcela
  • 1980 Pohádka o Honzíkovi a Mařence
  • 1981 Štědrý den bratří Mánesů (TV inscenace)
  • 1982 Zpěváci na kraji nemocnice
  • 1982 Revue na zakázku – Šeherezáda
  • 1984 Barrandovké nocturno aneb aneb jak film tančil aneb zpíval
  • 1988 Láska na inzerát
  • 1992 R jako Helena
  • 1992 Trhala fialky dynamitem – zmrzlinářka
  • 2004 Kameňák 2 – Doktorka Helena
  • 2006 Susedia (slovenský TV seriál) – sama sebe
  • 2009 Comeback … sama sebe
  • 2010 Na vlásku – dabing čarodějnice Gothel
  • 2013 Gympl s (r)učením omezeným (český TV seriál) – sama sebe
  • 2014 G.Jedna: Prvni stávka – vypravěč (česky dabing)
  • 2015 Alenka – dívka ktéra se nestane – vypravěč, zpěvačka (To tehdy padal déšť), hlas hrát (česky dabing)

Muzikály

  • 1992 Bídníci … Fantine
  • 2005 Cats … Grizabella
  • 2006 Hello Dolly …Dolly Leviová
  • 2009 Mona Lisa …Caterina de´ Gherardini – matka Mony Lisy
  • 2010 Baron Prášil …Evelína
  • 2015 Mamma Mia! – Donna

Použité zdroje v životopisu Heleny Vondráčkové:

Přispěvatelé Wikipedie, Helena Vondráčková [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2016, Datum poslední revize 6. 12. 2016, 06:54 UTC, [citováno 19. 12. 2016] <Wikipedia.cz>

Text je dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte původ-Zachovejte licenci 3.0 Unported

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *